Alnus Yatırım'ın değerlendirmesinde, yurt içi tarafta dikkatlerin çevrildiği TCMB/PPK kararları bugün açıklandığı belirtildi. TCMB'nin, manşette yer alan Politika Faizi’ni yüzde 46,00 seviyesinden yüzde 43,00 seviyesine indirdiği anımsatılırken şunlar kaydedildi:
"TCMB ayrıca, Marjinal Fonlama Faizi(Gecelik Borç Verme Faizi)’ni yüzde 49,00 seviyesinden yüzde 46,0’ya ve Gecelik Borç Alma Faizini de yüzde 44,50’den yüzde 41,50’ye düşürdü.
"Oldukça iyi gelen Mayıs ve Haziran TÜFE verileri ve Mart ayında oluşan piyasa türbülansından her anlamda çıkış sonrasında; TCMB’nin bu toplantıda faiz oranlarında indirime gitmesine artık kesin gözüyle bakılmaktaydı. Biz de, Politika Faizi(1 Hafta Vadeli Repo İhale Oranı) ve Gecelik Borç Alma Faizi’nde 350’şer baz puanlık faiz indirimi ile Marjinal Fonlama(Gecelik Borç Verme) Faizi’nde ise 500 baz puanlık indirim beklemekle birlikte; yakın zamandaki stopaj adımı sonrasında ‘’Acaba daha düşük faiz indirimi gelir mi?’’ sorusunu kendimize sormaktaydık. Beklentimiz kadar güvercin olmasa da, piyasada beklentilerin büyük bölümünün 250’şer baz puanlık indirime odaklandığı bir süreçte; 300’er baz puanlık bu indirimi, ekonominin ve şirketlerin toparlanma süreci açısından görece daha olumlu karşılıyoruz.
"PPK metninde yapılan değişikliklere gelince; Metne Temmuz ayı enflasyon oranlarıyla alakalı olarak eklenen cümle sürpriz değil. Öyle ki, Temmuz enflasyonuna; içerideki 6 aylık ÖTV ayarlaması, konut grubuna gelen zam ve işletmelerin ikinci altı aylık ücret artışlarının bulaşıcılık etkisini değerlendirerek baktığımızda, Haziran’dan daha yüksek bir veri gelmesini(öngörümüz yüzde 2,5 civarında gelmesi yönünde) olağan karşılıyoruz. Keza, küresel piyasalarda başta petrol fiyatları olmak üzere emtia fiyatlarında yaşanan yükselişlerin de; dolaylı olarak iç piyasaya etkisinin olabileceğini öngörmekteyiz.
"Üçüncü paragrafta yer alan; ‘Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.’ ibaresinin kaldırılması, zaten faiz indirim döngüsüne başlanmasıyla elzem olarak değiştirilmesi gereken bir cümleydi. Bundan sonra atılacak faiz adımların ihtiyatlı bir şekilde gözden geçirileceğine dair cümle ise; faiz indirimlerinin enflasyon ve diğer etkilerin gözden geçirilmesi ile peyderpey belirleneceğini yansıtması anlamında önemli. Son paragrafta yer alan: ‘..Tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır’ ifadesinin kaldırılmasını da, enflasyon görünümünde kalıcılı bir bozulma olmadıkça para politikasında faiz oranlarının kullanımının esas alınarak bir sadeleşmesinin başladığı şeklinde değerlendirilebilir.
"Sonuç olarak; TCMB’nin, bugün ‘güvercin’ bir duruş ile faiz oranlarını düşürdüğünü ve metindeki bazı şahin ifadelerin çıkartıldığını görüyoruz. Bu anlamda, Eylül toplantısına kadar dezenflasyon sürecini bozacak düzeyde iç ve dış risklerin ortaya çıkmaması durumunda; faiz indirim döngüsünün devam edeceğini düşünmekteyiz.
"Fiyatlamalar açısından ise; faiz indirim patikasına ‘güvercin’ tonda dönülmesini, Borsa İstanbul açısından pozitif karşılıyoruz. Ayrıca, yeterli reel faizin halen varlığı nedeniyle; CDS, kur ve tahvil cephesinde de, bu faiz indiriminin bir negatif etkisinin olacağını öngörmüyoruz. Tam aksine, Mart ayındaki türbülans sonrasında yeniden normalleşmenin başlaması ile CDS ve tahvil tarafında TL lehine pozitif fiyatlama oluşabileceğini düşünüyoruz."
Hibya Haber Ajansı